onsdag 20 oktober 2010

Fikonspäckad fläskkarré


Det här är sannolikt inget nytt men det var första gången jag gjorde och åt fikonspäckad fläskkarrré. Jag gillade det faktiskt mer än katrinplommonspäckad även om det är snyggare med de svarta plommonen.

Till karrén serverade jag pumpapuré (av butternut squash) och vanlig, hederlig brunsås. Såsen gjorde jag genom att hälla 1-2 dl vatten i formen och vispa ur den. Till skyn tillsatte jag sen grädde och smakade av med soja och svartvinbärsgelé. Jag brukar vara väldigt petig och duttig med sås men den här gången nöjde jag mig med denna enkelhet och det blev väldigt gott ändå.


Fikonspäckad fläskkarré
1 kg benfri fläskkarré
salt och peppar
6-7 torkade fikon, delade i 2-3 bitar

Lägg karrén i form och salta och peppra. Skär snitt lite här och där och peta ner fikonbitarna. Stek i 175° varm ugn till dess temperaturen är 77° i den tjockaste delen av karrén. Jag tror det tog knappt 1,5 timme men jag minns inte riktigt eftersom jag kör med köttermometer.

7 kommentarer:

 1. Vad gott det ser ut!! Nu blev jag riktigt sugen på att göra en egen stek någon dag. Jag brukar göra min i en hederlig 70- tals lergryta :) Köttet blir jätte mört och alla smakar stannar kvar.

  SvaraRadera
 2. Alltid gott mat i ditt kök tycker jag ;) man blir bara hungrig ;d

  SvaraRadera
 3. Tack Sara! jag har ingen lergryta men jag funderar på att skaffa en.

  Tack Sana, det var en fin komplimang.

  SvaraRadera
 4. Detta var enkelt och gott. Kändes lite husmanslyxigt på en onsdag :) Till nästa gång ska jag leta rätt på butternut squash. Vart köper du det?

  Hälsningar
  Johanna A.

  SvaraRadera
 5. Hej Johanna! vad kul att du gjorde den! Bra skrivet - husmanslyxigt :-) Det brukar finnas så här års i de flesta mataffärer eller hos grönsakshandlare. Själv handlar jag den på Coop.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 6. 85 grader skall den ha

  SvaraRadera