måndag 25 oktober 2010

Presenttips: Lemon curd

Snyggt med knapparna, eller hur? :-)

Förra veckan kände jag behov av att vara rejält huslig, så jag kokade en rejäl sats Lemon curd medan minstingen sov middag. Kylen är redan full av allehanda marmeladburkar så hela satsen gav jag bort i present till min Mamma och min kära väninna K. Det blev uppskattade presenter vad det verkade.

Lemon curd
3,5 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
3 väl tvättade citroner, rivet skal från 2 och saft från alla 3
6 lätt vispade ägg

Lägg ner sockret i en rostfri, inte för stor kastrull, tillsammans med citronskal och -saft. Lägg också ner det mjuka smöret i klickar samt de lätt vispade äggen.
Sätt kastrullen i en större kastrull, till hälften fyld med vatten. Sjud på spisen under och rör hela tiden, tills krämen börjar tjockna.

Ös upp på sterila glasburkar och förvara i kylskåpet i ca 2 veckor (tänk på att det är färskvara).

Sterila burkar får man genom att ställa noggrant rengjorda burkar uppochner (och utan lock) i ugnen i 150° i 30 min.

11 kommentarer:

 1. Lemon Curd är väldans gott! Vi har aldrig provat att göra egen, får passa på en gång när vi är bortbjudna så vi kan ta med det som "gåbortpresent"!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen fasligt gott och ännu godare att göra själv än att köpa. jag tycker det blir intensivare smak i hemgjord.

  Jag lovar att en sån gåbortpresent uppskattas! Om inte - gå aldrig dit igen ;-P

  SvaraRadera
 3. Perfekt att få syn på detta recept! Vi ska nämligen ha dop för vår son på lördag och efteråt blir det Afternoon Tea. Om bara tiden räcker till så ska jag göra min egen lemon curd efter detta recept! :-)

  SvaraRadera
 4. Hej Frostrosor, det går ganska fort att göra lemon curd och det skulle ju vara perfekt att ha på ett Afternoon-tea-party.

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset :) Har några stackars citroner som jag behöver göra något med innan de smiter självmant till närmsta kompost.

  Blir det två sånna stora burkar av receptet?

  SvaraRadera
 6. Tjoho... klockan är förbi midnatt och jag har precis avslutat kvällens bak-maraton. Och nu till sist gjorde jag även denna lemon curd! Toppenrecept och det blev 1 liter lemon curd till lördagens dop med efterföljande Afternoon Tea!

  SvaraRadera
 7. Hej Therése! Ja, det blev två ganska stora burkar.

  Frostrosor! Härligt att höra och bra jobbat! Då vet både jag och Therése att det blir en liter nu då. :-)

  SvaraRadera
 8. Vill bara skriva här igen för att lovorda lemon curden nu när dopet med efterföljande Afternoon Tea är över! Lemon curden gjorde succé! Hade en burk till sconesen och sedan till sötsakerna så klickade jag lemon curd på mandelmusslor, spritsade grädde på och toppade med jordgubbar, hallon och blåbär! Flera ville ha receptet!

  SvaraRadera
 9. Frostrosor, det där med mandelmusslor ska jag prova. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 10. 1 liter, då vet jag :) Ska nog också testa mandelmusslor och lemoncurd. Låter så himla gott!!!

  SvaraRadera
 11. mandelmusslor hade jag tänkt göra till jul. kanse kan bli en lemon curd-variant då.

  SvaraRadera