I fredags fick jag en burk med vetesurdeg från min kollega L som i sin tur fått sin vetesur från frugan till vår kollega S. I vintras försökte jag starta en egen vetesur men fick inte till det och gjorde mig av med suren efter några veckor. Den lilla surdeg som nu har flyttat in i mitt kylskåp är hur pigg och glad som helst och i helgen blev det pizzabak för att bekanta mig både med den och
mina bakstenar. Utöver en klassisk pizzafyllning med tomatsås, mozarella och lufttorkad skinka, gjorde jag en pizza med äpple, chèvre och hasselnötter. Det blev hur gott som helst och jag gissar att den också gör sig väldigt bra som tilltugg till en fördrink.
Detta får bli mitt bidrag till
Månadens blogg på
Matfeed, där denna månads tema är äpplen.
Pizza con mele e chèvrepizzadeg på jäst eller vetesur (jag rekommenderar så klart vetesur)
äpple (t ex Granny Smith) oskalat och i tunna klyftor
1 bit chèvre efter smak
ca 1 liten näve hasselnötter, grovt hackade
lite olivolja
Sätt ugnen på 275° eller ännu högre temperatur om det går.
Kavla ut degen tunt och lägg på bakpapper.
Lägg på de tumma äppelklyftorna, smula över (rejält med) chèvre, strö över hasselnötterna och ringla avslutningsvis över lite olivolja.
Grädda tills pizzan har fått fin färg, knappt tio minuter med baksten, troligen längre utan.
Låter gudomligt!! Jag startade oxå en surdeg som jag tröttnade på. Kanske oxå kan få en pigg bit av min syster.
SvaraRaderaGjorde en pizza i somras med nektariner och någon ost. Det var kanongott!! Äppel, ost o nötter låter inte fel!!
Hej Sofie! Nektariner och ost låter också förträffligt smakligt!
SvaraRaderaSå jätte sugen man blir!!! Kan precis tänka mig hur gott det var. Åt en pizza med päron, chèvre, honung och valnötter för något år sedan. En stor mat- och smakupplevelse. Kul att du är igång med stenarna och surdeg. Jag har upplevt att det har varit lättare att få igång råg än vete. Ska bli spännande att följa dina framgångar :)
SvaraRaderaMen oj så gott det där ser ut!!! Jag undrar om det skulle hinna bli någon pizza, kan hända att pizzabotten skulle bli gräddad utan fyllningen hos mig ;-)
SvaraRaderaLåter som en pizza helt i min smak!
SvaraRaderaDet där lät ju jättegott.
SvaraRaderaRiktigt trevlig pizza! Måste jag testa som tilltugg någon gång:)
SvaraRaderaTherése, jorå, det hanns med :-)
SvaraRaderaChezsofia, det kan jag verkligen tänka mig! :-D
Erika, det var det! :-)
Boel, jag ska också ha det som tilltugg någon gång. Den här pizzan ska bakas igen! :-)
Åh vad gott det låter (och ser ut). Jag brukar göra en variant med färska fikon istället för äpple det är också jättegott!
SvaraRaderaSmart! Jäklar vad det låter bra! Vilken kombo
SvaraRaderaKaksmulan, fikon och chèvre ihop är ju en höjdare!
SvaraRaderaSilver, tackar! Den kommentaren gav en rejäl dopaminkick.:-)