fredag 1 oktober 2010

Jordgubbs- och blåbärscurd


Häromdagen rotade jag runt i frysen och hittade blåbär och jordgubbar som verkade ha legat där inne misstänksamt länge. Jag bestämde mig för att genast använda dem och drog mig till minnes ett enkelt sätt att göra Halloncurd som jag läste i somras på Smaskens. Så jag kollade Annikas inlägg igen och gick tillväga på samma sätt men med lite andra ingredienser och möjligen mängdangivelser.

Den här curden blev så god att jag lätt skulle kunna äta upp den direkt ur burken. Det enda som får mig att hålla mig från att göra det är att jag planerar att ha curden i en försenad födelsedagstårta till mig själv och till min blogg som ju faktiskt också har fyllt år.

Jordgubbs- och blåbärscurd
ca 500 g blåbär och jordgubbar
1 dl socker
2 msk citronsaft
100 g smör
2 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker

Koka upp bär, citronsaft och socker och låt småkoka i ca 20 min. Pressa bärkoket genom en finmaskig sil och hetta upp purén med smöret så att det smälter. Blanda väl och drag kastrullen av plattan.
Vispa upp äggen och tillsätt dem till bärsmeten under kraftig omrörning. Värm på alltsamman under fortsatt omrörning. Tillsätt potatismjölet, utrört i lite vatten, och hetta upp till första bubblan.
Häll upp curden i en väl rengjord glasburk. Låt svalna och förvara sen i kylskåp.

4 kommentarer:

 1. Har också lite hallon i frysen som legat ett tag. Hur länge kan man ha bär i frysen egentligen?! Har funderat på att slänga dem men känns synd!!

  SvaraRadera
 2. Det låter super gott! Detta måste jag testa!

  SvaraRadera
 3. Sofie, jag vet faktiskt inte men jag tror de klara sig ganska länge. Gör halloncurd, vetja! :-)

  Erika, det var supergott! Som sagt, jag skulle kunna äta upp det direkt ur burken.

  Daniella, gör det! Enkelt att göra, enkelt att älska :-)

  SvaraRadera