tisdag 26 oktober 2010

Månadens sötsak: Kryddiga pumpamuffins


Oktobertemat för Månadens sötsakSöta saker är Höst. Jag bestämde mig tidigt att göra något med pumpa men velade länge mellan paj och muffins. Eftersom jag gjorde chokladpaj i helgen (recept kommer senare) föll valet på muffins, för variationens skull. Så här kommer mitt svar på utmaningen med temat Höst.

Det blev ett spontant Halloween-party med pumpamuffins och en liten kanin, ett lejon och en tiger.

Jag hittade ett recept på pumpamuffins på Dagens muffin, som lät gott...men inte riktigt så gott som jag ville ha det för jag tycker kryddningen lät lite mesig. Så jag skruvade upp kryddningen genom att byta ut den malda ingefäran mot färsk, riven ingefära, den malda kardemumman mot samma mängd kardemummakärnor som jag stötte ordenligt, den angivna mängden vaniljsocker mot fem gånger så mycket, och dessutom la jag till två teskedar kanel. Jag blev hur nöjd som helst med resultatet - det blev saftiga och smakrika muffins.


Pumpamuffins, ca 20 st
2 dl kokt, avsvalnad och mosad pumpa (jag tog butternutpumpa)
175 rumstempererat smör
2 dl socker
3 ägg
1 "tumme" färsk ingefära, riven
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor, stötta
2 tsk mald kanel
1 msk vaniljsocker
0,75 dl mjölk
florsocker att dofta över

Rör smör och socker vitt och poröst. Rör ner äggen ett i taget och tillsätt sedan pumpamos och ingefära.
Blanda mjöl, bakpulver och kryddor och rör ner i smeten. Tillsätt sist mjölken.
Ös upp i formar till 2/3-delar.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i 30 min.

14 kommentarer:

  1. Pumpa har jag faktiskt aldrig använt i matlagning eller bakning, men det är ju många som gör det. De här små muffinsarna ser supergoda ut! Kanske dags för mig att prova på pumpa nudå :-)

    SvaraRadera
  2. Hej Karin! Prova! Det blir väldigt gott och saftigt med pumpa. Till fläskkött är det väldigt gott med pumpamos/puré.

    SvaraRadera
  3. Åh, det kanske man ska ta och göra. Hinner nog inte till självaste Halloween, men senare kanske. Låter väldigt gott!

    SvaraRadera
  4. Hej Erika! Nu hittade jag till Dig också, så bra. Muffinsen ser jättegoda ut. Tål dessvärre inte gluten, men ska försöka ersätta det med något annat. Vilka söta djur! Kan avslöja att min dotter - som är 30 - fortfarande älskar att klä ut sig till djur. Så när hon gifte sig i våras, kidnappades hon av sin far utklädd till lejon, och svärfar utklädd till panda till möhippan!Allt gott i höstmörkret!

    SvaraRadera
  5. Vilka söta djur! Muffinsen låter jättegoda. Tycker om när de är lite kryddiga.

    SvaraRadera
  6. Härliga muffins! Smart drag av dig att krydda upp smeten. Kanel och pumpa (i bakverk) är bästisar i min bok! Önskar en fortsatt trevlig vecka till dig :)
    Malin

    SvaraRadera
  7. Erika, dessa kan man äta hela hösten! :-) om man tillsätter en nypa kryddnejlika så funkar de ju bra i adventstider också, som pepparkakspumpamuffins.

    Kjersti, kul med din dotters möhippa! :-) Hon måste fått sig ett gott skratt.

    Remsan, som jag känner din smak via din blogg så lovar jag att du skulle älska dem.

    Malin, det visade sig riktigt smart :-) Tack detsamma!

    SvaraRadera
  8. Perfekt!! Nu vet jag vad jag ska göra med min butternut som ligger i kylen o skräpar. Fler förslag?! Mitt kylskåp är blottat!!!

    SvaraRadera
  9. Sofie, jag har faktiskt fler förslag, bl a den här fiskrätten: http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2010/03/fiskrulader-i-butternutsas.html

    Nu ska jag kika in i ditt kylskåp, ha ha!

    SvaraRadera
  10. Låter supersmarrigt! Så roligt med ett spontanparty och söta små djur :)

    SvaraRadera
  11. Spännande! Såhär i hösttider när man ser pumpor ståendes både här och var, har jag blivit himla sugen p åatt köpa en och tillaga något av den - jag har bara inte kommit fram till just vad jag skall tillaga än! Hade en tanke på en klassisk pumpasoppa - älskar soppa :) men muffins; ja det var sannerligen en fin idé det med! Hur blir smaken? Eller det kanske är svårt att förklara? Men det borde bli ganksa saftigt med pumpa i, kan jag tänka mig? Mvh Filippa H.

    SvaraRadera
  12. Hej Therése! Det var verkligen smarrigt :-) Visst är de, de små grynen!

    Hej Filippa! Kul att se dig här! Prova muffinsen - de är jättesaftiga! Pumpasmaken känner man inte så mycket för dels har jag mycket kryddor i och dels är pumpa mycket mild i smaken, ungefär som morötter. Jag kan tänka mig att pumpan gör muffinsen lite extra söta. Om du vill ha pumpasopperecept så finns ett här: http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2010/03/langlagad-pumpasoppa-och.html

    SvaraRadera
  13. Så gott det ser ut, har aldrig bakat med pumpa, har fått för mig att det inte är gott, men nu måste jag bara testa det när jag ser dina muffins, får passa på nu när det finns pumpor i affärerna

    SvaraRadera
  14. Hej Cupcakesfluffan! Då måste du testa! Vet inte om det är stor skillnad på olika pumpasorter men med butternut blir det grymt gott i alla fall.

    SvaraRadera