fredag 8 oktober 2010

Värmande saffranssoppa i höstmörkret


Det blir mörkare och mörkare om både morgnar och kvällar och det känns att hösten är här till 100 %. De senaste dagarna har varit rejält gråmulna och värmande, trösterik mat känns helt rätt just nu. Den här soppan lyser upp i mörkret med sin brandgula färg och den sprider en ljuvlig doft omkring sig. Att den dessutom är enkel och snabb att tillaga minskar inte min undran över varför jag inte gör den oftare.

Utmaningen Vardagsfavoriter på bloggen Malins mat har oktobertemat soppa. Saffranssoppa blir mitt bidrag.

Saffranssoppa, 4 portioner
1 gullök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 pkt saffran
olivolja
2 morötter, skalade och skivade
3 stjälkar blekselleri, skivade
1 l vatten
1 tärning hönsbuljong
2 msk socker
0,5 msk sambal oelek
1 tsk mejram (eller dragon)
1 burk finkrossade tomater (Mutti)
2 dl vispgrädde
färsk bladpersilja (eller timjan)

Fräs lök, vitlök och saffran i olivolja. Tillsätt morötter och selleri. Häll på vatten och ha i buljong, socker, sambal, mejram och tomater. Låt småputtra till grönsakerna mjuknat. Häll i grädden och koka upp. Salta om det behövs och garnera med hackad persilja.


7 kommentarer:

  1. Ser jättegod ut! Jag älskar såna här välgörande soppor baserade på grönsaker och kryddor som man får sitta och sörpla i sig så här i förkylningstider. Tack för bidraget!

    SvaraRadera
  2. Åh så gott! Saffran är ju så gott i soppor! En riktig höst soppa! Hoppas du har haft en jätte skön helg! Kram

    SvaraRadera
  3. Låter smarrigt!! Är ju så gott med soppa nu när det börjar bli lite kyligare. Intressanta smaker!!

    SvaraRadera
  4. Malin, tack och tack själv för utmaningen! :-)

    Daniela, tackar! Visst är det gott. Den här kan man med fördel lägga räkor i. Du kan tro att det blir gott. tack detsamma!

    Sofie, tack. Det är väldigt gott med selleri, sambal och saffran ihop

    SvaraRadera
  5. Åh, jag önskar att jag tyckte om saffran i soppor och grytor för det doftar så gott, men jag vet inte vad det är jag kan inte med smaken i mat. Soppar var väldigt vacker iaf och jag kan tänka mig att den doftade ljuvligt.

    SvaraRadera
  6. Saffran är ju jättegott. Nu till hösten blir det mer soppor än till sommaren så den här kan jag tänka mig att prova.

    SvaraRadera
  7. Remsan, vad är det jag lässer!?! tycker du inte om saffran i mat!?! Du har mitt största medlidande ;-)

    Erika, eller hur!!! Hoppas du provar den, det skulle vara kul att höra vad du tycker om den i så fall.

    SvaraRadera