måndag 5 oktober 2009

Surdegsbröd - lightversionen


Ingen har väl missat trenden att göra och vårda sin egen surdeg. Om man känner med sig att man inte kommer vårda surdegen så som man bör så är det här receptet en bra lightversion på surdegsbröd. En del surdegsälskare skulle förmodligen hävda att det inte är ett riktigt surdegsbröd (eftersom jäst är en av ingredienserna) men inte desto mindre blir det här brödet förbannat gott!

Surdeg:
25 g jäst som smulas i en bunke och rörs ut i
3 dl (37° varmt) vatten. Blanda i
3 dl rågsikt. Låt stå övertäckt i rumsvärme.

Surdegen blir mest aromrik om den får stå 2-4 dygn. Tillsätt då 0,5 dl rågsikt efter 1:a, 2:a och 3:e dygnet.

Efter 1-4 dygn:
7 dl (37° varmt) vatten,
0,5 dl olja,
1 msk salt och
2,5 l (ca 1,4 kg) rågsikt blandas med surdegen. Låt jäsa under bakduk 1 timme.
Knåda lätt på bakbord och forma 4 limpor genom att först platta ut limporna och sedan rulla ihop dem. Lägg alla 4 limpor på en plåt och skåra med vass kniv. Låt jäsa 30 min. Grädda i nedre delen av 200° varm ugn i ca 45 min. Låt svalna på galler under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Det ska jag testa! Har inte riktigt vågat mig på surdeg. Min syster erbjöd mig en sur (vad sjutton kallar man det/den???) i somras, men jag kände mig inte mogen att ta hand om den.
    Hälsar fröken Dill

    SvaraRadera
  2. Hoppas det smakar! Efter uppmaning på Rebecca's kitchen har jag nu satt min första "riktiga surdeg". Vi får se hur det går ...

    SvaraRadera