fredag 19 mars 2010

Banoffiepaj


Det blir mycket sötsaker den här veckan men så fort jag kommer hem till min egen dator och foton ska jag blogga lite matig, långlagning. Igår vräkte vi hursomhelst i oss en Banoffiepaj. Jag har under en tid varit sugen på att testa (har inte smakat den tidigare) denna smaskiga paj som jag på sistone sett mer och mer av på såväl caféer som bloggar. Den är helt i min smak och skulle kunna platsa på min shamelist på saker jag älskar att vräka i mig, tillsammans med t ex "Mulvadsgömma" (chokladpudding med bananer i och vispgrädde till) och Marängsviss. Ingen tjusig sötsakshistoria men en skön blandning av en massa gott på ett lite white-trash-igt sätt.


Banoffiepaj, ca 8 portioner
Valnötsdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
85 g malda valnötter
80 g kallt smör, tärnat
2 msk kallt vtten
Fyllning:
1 burk (420 g) kondenserad mjölk
30 g smör
1 msk ljus sirap
4 bananer, skivade
2 dl vispgrädde
50 g smält mörk choklad (70 %)

Blanda mjöl, socker och valnötter. Nyp in smöret till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta in så det blir en fast deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 15 min.
Kavla ut, täck en pajform och ställ formen kallt i 20 min. Grädda i ugnen i 175 grader i 15 min, med bakplåtspapper och risgryn eller torkade bönor Ta bort papper och ris och grädda ytterligare 10 min.
Lägg, mjölk, smör och sirap i en kastrull. Rör om på medelvärme tills blandningen kokat upp, tjocknat och blivit ljust karamellfärgad. Låt svalna något.
Placera ut hälften av bananerna i pajskalet, häll på kolasåsen, släta till ytan och ställ kallt 30 min.
Klicka grädde ovanpå kolasåsen och placera ut resten av bananerna ovanpå. Ringla smält choklad över.

8 kommentarer:

  1. wow!! jag måste prova din recept det se riktigt gott ut din bild också fint!!

    SvaraRadera
  2. Hej Sana! Gör det! En varning bara - det går inte att sluta äta den förrän den är slut ;-)

    SvaraRadera
  3. Mmmm valnötsdeg lät gott. Den ser riktigt mäktig ut. Lustigt men för mig har det också blivit mycket godsaker. :)

    SvaraRadera
  4. Den här måste jag bara testa. Här också sprungit på denna typ av paj, men aldrig gett mig på att testa. Nu måste jag bara...ser ursmaskigt ut!
    Gourmetmorsan
    http://gourmetmorsan.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Jag bakade också den för första gången för ett par veckor sedan. Och den är helt grymt god! Går verkligen inte sluta äta av den...

    SvaraRadera
  6. Yasemin, det var verkligen gott med valnötsdeg. Jag har aldrig gjort det förut men kommer definitivt göra det igen och inte bara till Banoffiepaj. Det kanske var en sötsaksvecka? :-)

    Madeléne, välkommen till min blogg! Jag tror inte jag har sett den förut. Ja, prova den! Jättegott!

    Remsan, ja visst är den farligt god!

    SvaraRadera
  7. Mmm, det här såg riktigt gott ut! Kanske ska testa att göra en laktosfri variant, har bara inte lyckats lista ut hur man ska byta ut kondenserad mjölk än=)

    SvaraRadera
  8. Hej Nina, tror du inte att det går att koka en "vanlig" kolakräm med laktorfri grädde? det finns ju många kolapajer som inte görs med kondenserad mjölk. Du skulle kunna testa att prova göra ett sånt recept med laktosfriprodukt istället.

    SvaraRadera