fredag 5 mars 2010

Fisk under fluffigt gremolatatäcke


Efter söndagens glass hade jag äggvitor över så det fick bli fisk med fluffigt täcke igen, här är förra varianten med saffran. Receptidéen är helt och hållet SMASKENS Annikas men smaksättningen är återigen min egen.


Fisk under fluffigt gremolatatäcke, 4-6 portioner
600 g fiskfilé
salt
nymalen svartpeppar
olivolja till formen

Gremolatatäcke:
30 g smör
4 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
4 dl mjölk
5 äggvitor
0,25 tsk salt
1 citron, zest
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl finhackad persilja (jag tog fryst för enkelhetens skull)

riven parmesan

Lägg fisken i en smord, ugnsfast form. Salta och peppra.
Täck med aluminiumfolie och baka fisken i 200° i 10-15 min.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt bubbla ihop en liten stund.
Häll på vinet och tillsätt mjölken lite i taket under vispning så att såsen blir slät.
Smaksätt med citron, vitlök och persilja och låt såsen svalna i kallt vattenbad (eller i snön som jag gjorde).
Vispa äggvitorna med saltet till hårt skum.
Vänd försiktigt ner ca 0,5 dl av såsen och blanda i äggskummet. Vänd sedan ner ca en tredjedel i taget av resten av såsen.
Ta ut fisken ur ugnen, bred på den fluffiga såsen och riv parmesan över.
Ställ in gratängen ytterligare 15 min, de sista min med grill för att få fin färg.
Servera med pressad potatis.


2 kommentarer:

  1. Ser mumsigt ut. Annorlunda recept är alltid kul. Hoppas att du får en fin helg.

    SvaraRadera
  2. Hej Yasemin! Trevlig helg du med. Vad fint du har gjort på din blogg!

    SvaraRadera