måndag 8 mars 2010

Långlagad pumpasoppa och effektivitetens baksida


I morse var jag väldigt effektiv. Innan kl 10 hade jag bakat två surdegslimpor (av deg som kalljäst under natten), gjort soppa till lunchlådor (av långkok som stått i ugnen under natten), laddat om grytan med ett nytt långkok (osso buco), lämnat på dagis, laddat tvättmaskinen, plockat ur diskmaskinen och trallat iväg till öppna förskolan. Jag kände mig väldigt nöjd med allt jag åstadkommit men reflekterade ändå över effektivtetens baksida. Det behöver inte vara så men ofta tror jag att priset man betalar för vardagseffektivitet är missade stunder i nuet. För att kunna vara riktigt effektiv behöver man ofta ligga steget före och då är det ju svårt leva och njuta av stunden som är här just nu. Så för att motverka min effektiva morgon kommer jag därför satsa på att vara så ineffektiv som möjligt resten av dagen. Här ska njutas av stunden! Jag ska sjunga och prata för min yngste, leka med min äldste ute i det vackra vintervädret, pussa och krama min man och mina barn och sitta tyst en stund utan att göra någonting när jag skrivit det här inlägget (förutsatt att J fortsätter sova). Förutom att pussa ska jag lukta på min man och mina barn. Finns det nåt som får en att vara i stunden mer än att njuta goda dofter!?! Och de bästa dofterna jag vet, som t o m slår doften av nybakat bröd eller vällagad mat, är doften av min man och mina barn.

När jag långlagade tomatsås förra veckan tänkte jag att metoden borde vara det ultimata sättet för att laga soppa. Igår var vi bortbjudna på söndagsmiddag hos min mor och när vi kom hem slog det mig att vi saknade lunchlådor så jag impulsstartade ett långkok på diverse kylskåpsrens. Hittade pumpa och rotselleri som blivit över och slängde ner det i grytan. Det blev en väldigt god och smakrik soppa som t o m min man blev förtjust i trots att han inte är ett stort fan av varken soppa eller vegetariskt.

Här kommer dagens lunch:


Långalad pumpasoppa, 4 portioner
olivolja
1 bit butternutpumpa (jag tog den tjockare delen), skalad och grovt tärnad
200-300 rotselleri, skalad och grovt tärnad
1 stor gul lök, skalad och delad i ca 8 bitar
1 grönsaksbuljongtärning
en näve färsk basilika
3 + ca 3 dl vatten
salt och peppar

Häll i en bottenskyla olivolja i ugnsfast gryta.
Lägg pumpa, rotselleri, lök, buljongtärning och basilika.
Häll på 3 dl vatten, peppra lite, täck med folie och lägg ev på ett lock.
Ställ i ugnen och låt stå i ca 8 timmar (över natten om soppan ska ätas till lunch).
Mixa med förslagsvis handmixer direkt i grytan, späd med vatten till agom konsistens och smaka av med salt och peppar.

Täck med folie och ev lock.

Ta ut ur ugnen efter ca 8 timmar i 75°.

Mixa.

7 kommentarer:

  1. Hoppas du fick njuta av nuet när du hade varit så duktig på förmiddagen. Det finns inget bättre. Vilka vackra färger det är innan du har mixat ihop soppan. Vackert, Bara det värmer själen :) Finns det ngt bättre än matlagning.

    SvaraRadera
  2. Ojojoj, så effektiv du är!! Jag skäms över hur ineffektiv jag är men det är kanske för att det bara är O och jag här hemma och jag har all tid i världen att få undan vardagsbestyren.
    Hoppas att det blev en ineffektiv "snusar"-dag resten av dagen!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Yasemin, kanske njöt jag inte så mycket som jag hoppadats på för barnen var lite trötta, men jag var i nuet i alla fall och struntade i alla "måsten". :-)
    Ja, färgen efter var kanske inte någon höjdare jämfört med prakten innan ... ;-P

    Petra, det var ganska extremt tycker jag själv och jag skäms nästan för det. Tycker inte att du ska skämmas för att du tar det lugnt - man ska njuta av livet. Kram

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Hittade precis din blogg och blev väldigt glad! Jag har börjat fundera på att långlaga (över dagen) och här har jag ju massor av inspiration! Att jag inte hittat hit tidigare får jag väl skylla på att det finns så många bloggar där ute, men desto mer läsning nu!

    SvaraRadera
  5. Hej Lotta och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit. Långlagning över dagen är faktiskt helt grymt så hoppas du kommer igång snart.

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Har precis hittat hit och tycker att ditt inlägg är så fint!
    Visst luktar de som står en närmast godast?!

    Kram
    P.

    SvaraRadera
  7. Hej P! Tack tack! Ja så är det! Kul att vi tycker lika :-) och välkommen hit, kul att du hittade mig.

    SvaraRadera