Till lördagens
äppelkaka med cognac gjorde jag kallrörd vaniljsås enligt Anna Bergenströms recept. Det passade så bra för i den ingår två äggulor vilket var precis vad jag hade över från äppelkakan. Jag tyckte vaniljsåsen blev lite för söt och sockrig så idag provade jag att göra om det en lite smula. Strösockret ersattes av av florsocker och mängden minskades med en tredjedel. Det blev jättebra så här kommer min kallrörda vaniljsås.
Min kallrörda vaniljsås2 äggulor
2 msk florsocker
1 msk äkta vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Vispa äggulor, flor- och vaniljsocker fluffigt. Vispa grädden för sig och blanda sedan med äggsmeten.
Annas kallrörda vaniljsås2 äggulor
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
(2 äggvitor)
Gör som ovan men vispa eventuellt vitor till skum och vänd ner för extra fluff.
Vaniljsås är bara så gott. Perfekt så här års när alla bakar äppelpajer och äppelkakor. :-)
SvaraRaderaHej Erika! Visst är det. Jag skulle kunna äta bara vaniljsås, särskilt "min kallrörda" :-) En äppelkaka/äppepaj utan vaniljsås (alternativt vaniljglass) känns inte riktigt komplett.
SvaraRaderaMassor av vaniljsås!!! Kakan ska bada i sås!!!:)
SvaraRaderaSofie, jag håller med! Det ska var massor av vaniljsås. :-)
SvaraRaderai Hälsingland kallar de den här såsen råkräm, fast de har inte vaniljsocker i utan bara lite socker, också sjukt gott
SvaraRaderaHej Moi! Kul kuriosa. :-)
SvaraRaderaHerremingud vad jag vill ha äppelkaka och vaniljsås justjust nu!
SvaraRaderaTina, :-D
SvaraRadera