Imorgon den 5 september är det Svampens dag och om ni inte redan har något annat gott att bjuda på så kan jag rekommendera den här goda pajen. Man kan göra den på vilken smakrik ost som helst t ex Västerbotten, och vilka svampar man vill men jag valde extralagrad, stark Danbo och ca 1/3 var av färsk shiitake, kantarell och champinjon.
Ett av de tråkigaste foton jag tagit men det visar i alla fall resultatet.
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 mask vatten
4 schalottenlökar, finhackade
750 g färsk svamp
3 dl riven smakrik ost
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar
Smula samman vetemjöl och smör förhand eller i matberedare, jag valde det senare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en smidig deg.
Tryck ut i form och nagga. Ställ svalt medan fyllningen förbereds.
Smält schalottenlöken i lite smör. Stek sedan svampen till nästan all vätska försvunnit.
Vispa samman ägg och mjölk och salta och peppra äggstanningen.
Lägg svamp och lök i pajskalet. Strö över osten och häll sist på äggstanningen.
Lite svamp äter jag, men en hel paj med svamp är inte är min grej. Däremot tycker jag kantareller är så vackra. Fint foto du tagit, det ser faktiskt ut som en blomma.
SvaraRaderaHej Erika! Då är vi olika där - jag kan frossa i svamp! Vill bara äta "lite" svamp kan man ha pajen som tillbehör eller del i buffé eller varför inte på kräftskivan. Då passar det extra fint med Västerbottenost.
SvaraRaderaPajen ser verkligen jättegod ut!
SvaraRaderaHej Lena-Tårtan! Tackar!
SvaraRaderaRecept Oreo cake pops!
SvaraRadera1 pkt Oreo kex
ca 50 g cream cheese
Mörk choklad av bra kvalitet
Slickepinnar
Strössel el dyl
Krossa kakorna i en blender el i en mortel. Blanda i cream cheese tills du har en massa som du kan rulla små bollar av. Låt bollarna stå en stund i kylskåp. Smält chokladen, doppa pinnen i chokladen och tryck in pinnen i bollen. Låt detta stelna en stund i kylskåpet så att pinnen sitter fast ordentligt i bollen. När den gör det doppar du hela bollen i chokladen, rullar i strössel, låter stelna och äter upp dom! Ha det gott!
Lena-Tårta! Vad gullig du är som skriver receptet! Tusen tack! :-D
SvaraRadera