lördag 4 september 2010

Svampens dag och ostpaj med blandad svamp

Blomma eller kantarell?

Imorgon den 5 september är det Svampens dag och om ni inte redan har något annat gott att bjuda på så kan jag rekommendera den här goda pajen. Man kan göra den på vilken smakrik ost som helst t ex Västerbotten, och vilka svampar man vill men jag valde extralagrad, stark Danbo och ca 1/3 var av färsk shiitake, kantarell och champinjon.

Ett av de tråkigaste foton jag tagit men det visar i alla fall resultatet.

Ostpaj med blandad svamp, ca 6 portioner
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 mask vatten
4 schalottenlökar, finhackade
750 g färsk svamp
3 dl riven smakrik ost
3 ägg
3 dl mjölk
salt och peppar

Smula samman vetemjöl och smör förhand eller i matberedare, jag valde det senare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en smidig deg.
Tryck ut i form och nagga. Ställ svalt medan fyllningen förbereds.
Smält schalottenlöken i lite smör. Stek sedan svampen till nästan all vätska försvunnit.
Vispa samman ägg och mjölk och salta och peppra äggstanningen.
Lägg svamp och lök i pajskalet. Strö över osten och häll sist på äggstanningen.
Grädda i 45 ° i nedre delen av ugnen.



6 kommentarer:

  1. Lite svamp äter jag, men en hel paj med svamp är inte är min grej. Däremot tycker jag kantareller är så vackra. Fint foto du tagit, det ser faktiskt ut som en blomma.

    SvaraRadera
  2. Hej Erika! Då är vi olika där - jag kan frossa i svamp! Vill bara äta "lite" svamp kan man ha pajen som tillbehör eller del i buffé eller varför inte på kräftskivan. Då passar det extra fint med Västerbottenost.

    SvaraRadera
  3. Pajen ser verkligen jättegod ut!

    SvaraRadera
  4. Recept Oreo cake pops!
    1 pkt Oreo kex
    ca 50 g cream cheese
    Mörk choklad av bra kvalitet
    Slickepinnar
    Strössel el dyl

    Krossa kakorna i en blender el i en mortel. Blanda i cream cheese tills du har en massa som du kan rulla små bollar av. Låt bollarna stå en stund i kylskåp. Smält chokladen, doppa pinnen i chokladen och tryck in pinnen i bollen. Låt detta stelna en stund i kylskåpet så att pinnen sitter fast ordentligt i bollen. När den gör det doppar du hela bollen i chokladen, rullar i strössel, låter stelna och äter upp dom! Ha det gott!

    SvaraRadera
  5. Lena-Tårta! Vad gullig du är som skriver receptet! Tusen tack! :-D

    SvaraRadera