Jag älskar att fixa och dona i köket och skulle kunna hacka och vispa, knåda och röra hela dagarna. Men nu när jag jobbar heltid är det att vara med mina söner som jag prioriterar högst på min lediga tid. Eftersom jag ändå vill prova nya saker i köket, laga bra mat och äta nybakat, gott bröd, gäller det för mig att hitta sätt då tiden arbetar för mig. Och vad gäller brödbak tror jag att jag har lyckats minimera arbetsinsatsen (och därmed tiden från mina barn) utan behöva göra avkall på god smak och konsistens. Här kommer mitt latmansbröd.
Jag gjorde fördegen på morgonen, blandade degen på kvällen, lät degen kalljäsa i kylen under natten och gräddade på morgonen eftersom det var helg. man kan lika gärna vända på det, vilket jag skulle göra om jag bakade på en vardag. Då skulle jag sätta fördegen på kvällen, blanda degen på morgonen, kalljäsa under dagen och grädda på kvällen. Självklart behöver degen inte kalljäsa utan den kan jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i ca 1-2 timmar.
Jag skriver vetemjöl i receptet men sist jag bakade det här brödet så blev det lite annat för mitt vetemjöl tog slut. Det blev ca 7,5 dl vetemjöl, 1,5 durumvete och 3 dl rågsikt och det blev väldigt gott det med.
Latmansbröd på surdeg, 1 stor limpa eller två mindre
Dag 1, morgon
Fördeg:
ca 1-1,5 dl rådsurdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten
Blanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen.
Dag 1, kväll
Deg:
7 dl vatten
12 dl vetemjöl
1 msk salt
Blanda fördegen med ingredienserna till degen och kör i maskin ca 10 min. Degen ska vara ganska lös.
Täck med folie och ställ att jäsa i kylen över natten.
Dag 2, morgon:
Dag 2, morgon:
Häll den färdigjästa degen i smord form och låt jäsa ca 1 timme medan ugnen värms till 275°.
Grädda först 10 min i 275°, sänk till 200° och grädda 40 min. Ta ut brödet och lyft ur det ur formen. Stoppa in brödet i ugnen, på gallret, igen och grädda ytterligare 10 min i 200° så brödet får bra skorpa även på den delen som täckts av formen.
Åh, vad smidigt. Jag gillar surdegsbröd och men har aldrig testat att kalljäsa degen utan att ha i lite jäst, det måste jag testa. Jag spar receptet för det här vill jag absolut testa. :-)
SvaraRaderaHej Erika! Det brukar gå bra bara det får tillräckligt med tid. En annan förutsättning är ju också att man har en surdeg med tillräckligt fjutt i.
SvaraRaderaJag har tagit mig friheten att ändra i inlägget angående saltet. Jag hade angett 2 msk salt men jag tycker faktiskt det blev lite för mycket så nu har jag tagit det säkra före det osäkra och skrivit 1 msk istället.
SvaraRaderaSå gott så gott. Går det bra att ta hela degsatsen i en form?
SvaraRadera