lördag 18 september 2010

Tröstbak - ingefärskakor


Igår kände jag mig ledsen. Min man hade åkt till Skåne till sin svårt sjuka mamma och när barnen hade lagt sig kom tankarna och oron. När jag är ledsen bakar jag ofta i något slags tröstande syfte. Igår blev det ingefärskakor. Enligt receptet ska de vara syltad ingefära i men jag hade en bit färsk ingefära, som jag inte visste vad jag annars skulle göra av, som jag rev ner istället.

Kakorna blev väldigt spröda och goda med lite, lite hetta från ingefäran vilket jag gillar skarpt.


Ingefärskakor, 20 st
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 msk färsk, finriven ingefära
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Rör smör och socker. Rör ner ägget och ingefäran. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret.
Klicka ut på bakpappersklädd plåt och grädda i 175° i 10-15 min.

10 kommentarer:

 1. Vad jobbigt att din mans mamma är sjuk, sånt kan ta på krafterna för anhöriga också. Ingefärskakor tror jag att jag bakat någon gång, då med syltad ingefära i. Kan tro att det kanske smakar lite mer av färsk, helt klart värt att testa.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt när ngn i sin närhet inte mår bra.

  Kakorna ser väldigt goda ut! Brukar, till jul, baka ingefärsskorpor - himla gott!

  SvaraRadera
 3. Det är så jobbigt när de där tankarna kommer. Då är det bra att man kan börja arbeta med händer och hjärna som du gjorde. Jag hör direkt att jag skulle gilla dessa kakor till mitt te.

  SvaraRadera
 4. Erika, ja, det är verkligen energidränerande.

  Ia, hoppas det kommer ett recept på din blogg för de där skorporna skulle jag vilja testa.

  Matpolisen, precis, det blir nästan meditativt. till te har jag inte druckit dem en nu men en balja god Earl Grey och en ingefärsskorpa kanske det blir efter frukost :-)

  SvaraRadera
 5. Vet precis hur det är, här är det likadant för Ankis del som det är för din makes del. Då är det skönt att ha något som skingrar tankarna och som tar bort rastlösheten. Får vår del blev det ingen bakning utan stället mycket matlagning denna helgen.

  SvaraRadera
 6. Hej Håkan och Anki! Ledsamt att höra och jag känner med Anki. Bakning, matlagning eller andra kreativa och handfasta sysslor är vad man kan behöva ibland. Det tar en till stunden och det är lite mindfulness över det hela kan jag tycka.

  SvaraRadera
 7. Hope she get well soon!!
  det var mycket bra att du kan lösa dina känlar med baka någon gott till dig sjölv ;=)

  SvaraRadera
 8. Alltid jobbigt när någon man står nära har det tufft... Hoppas att ni alla mår bättre! Kakorna låter himla goda och det är ju som terapi att laga mat eller baka!!!! Kramar Anna

  SvaraRadera
 9. Anna, visst är det verkligen terapi. tack för din fina kommentar.

  SvaraRadera