tisdag 7 september 2010

Långlagad kyckling och tomatsås


Att långlaga hel kyckling är verkligen ett fantastiskt enkelt sätt att få riktigt god och vällagad mat i vardagen med minsta möjliga arbetsinsats. En förutsättning i mitt fall är att jag vågar lämna hemmet med ugnen på 75° under hela arbetsdagen. Jag preppar några minuter på morgonen och stoppar in kycklingen i ugnen innan jag går till jobbet. Sedan kommer jag hem och möts av de ljuvligaste dofter från den färdiglagade kycklingen. Middagen är på bordet efter så lång tid som det tar att koka pasta, ris eller potatis.

Jag har långlagat kyckling ett antal gånger sedan jag för första gången vågade prova det (så här gjorde jag då) men idag var första gången jag provade att laga den tillsammans med färska grönsaker. Jag har långlagat tomatsås med framgång förut (så här bra blev det då) och idag kände jag mig dubbelt framgångsrik. Nästa gång ska jag prova långlaga dragonkyckling men här kommer dagens recept.

Långlagad hel kyckling med tomatsås, 4portioner
1 hel kycklimg
0,5 dl smakrik olivolja
4 tomater, delade i halvor
4 hela, skalade vitlöksklyftor
salt och peppar

Lägg kycklingen i en ugnsform. Häll på oljan och pensla in den något. Lägg ner tomat och vitlök i formen. Salta och peppra. Helst hade jag velat stoppa ner färsk basilika också men den var slut och jag hade glömt köpa hem.
Ställ in formen i ugnen och låt kycklingen sakta tillagas i 75° under 8-9 timmar.
Lyft ur kycklingen, häll tomat, vitlök och sky i en kastrull. Mixa till en någorlunda slät sås med stavmixer och låt koka upp. Red eventuellt såsen och smaka av med salt och peppar.

Skinn och ben nästan lossnar av av sig självt och under finns det möraste kött.

5 kommentarer:

 1. Men du så gott! Kommer jag definitivt prova snart!!! Till helgen är det ju perfekt!

  SvaraRadera
 2. Vad smart att låta ugnen göra jobbet medans man själv gör något annat. Det ska jag testa.

  SvaraRadera
 3. Therése, gör det! :-)

  Erika, precis! Det är en del av grejen med att långlaga tycker jag. Att det blir extra närings- och smakrikt är ju förstås också en fördel :-)

  SvaraRadera
 4. Vi testade kycklingen i helgen! Det blev ok, tyckte att den blev lite torr, men inte alls så som när man gör på vanligt vis. Tomatsåsen blev ju supergod!!

  Använder du termometer för att kolla innertemperatur och se när den är klar? Tyckte att den var lite rosa, men köttet "såg" genomstekt ut, alltså inte sladdrigt.

  Kommer definitivt att prova detta igen. Efter tomatsåsen så blev jag sugen på att göra ratatoile (hur det nu stavas) på långkok, måste ju bara bli helt underbart :)

  SvaraRadera
 5. Hej Therése! Vad kul att du provade långlagad men mindre kul att den blev lite torr. jag har aldrig fått torr så jag vet inte vad det beror på men prova lite kortare tid nästa gång, kanske 7-8 istället. det kan vara ugnar som skiljer sig åt.

  Jag använder inte termometer när jag långlagar (annars gör jag det när jag lagar kött) men brukar skära lite vid lårbenet för att se om det är klart. håller med om att köttet - trots genomstekt - blir lite mer rosa än vanligt.

  Ratatouille! Vilket bra tips för långlagning! :-)

  SvaraRadera