Söta-saker-Tea valde choklad som temat för
Månadens sötsak i september. Bra val tycker jag. Det finns hur mycket som helst med choklad som jag gillar ...eller rättare sagt jag gillar nog nästan allt som har choklad i sig.
Choklad är för mig väldigt trösterikt och för att maxa känslan av tröst nu när mörkret snart är över oss, tänkte jag förena chokladen med en annan trösterik sötsak - glass. I alla fall om man får tro alla sitcoms så är glass det man bör äta när man verkligen behöver tröst och särskilt om man lider av brustet hjärta. Här finns inget brustet hjärta och egentligen älskar jag höstmörkret men chokladglass säger jag aldrig nej till.
Mina barn säger heller aldrig nej till glass och i söndags gjorde vi glass tillsammans. Det blev mycket kladd och spill men vi hade väldigt roligt.
En lite pinne till en liten kille. Mörk chokladglass, 6 portioner
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
5 st äggulor
1 dl socker
100 g choklad (70 %)
Ställ en form i frysen.
Hetta upp gräddmjölken med vaniljpulvret. Låt stå och dra medan äggulorna vispas med socker till skum över ett vattenbad. Blanda med gräddmjölken och hetta upp till 82°.
Smält chokladen i över vattenbad. Tillsätt den smälta chokladen till äggsmeten lite i taget.
Låt glassmeten kallna i t ex vattenbad och kör sedan i glassmaskin.
Häll hälften av glassmeten i den iskalla formen eller glasspinneformar som jag valde att göra för att barnen skulle få sina egna glassar. Ställ i frysen.
Teamwork!
Lillebror var förste provsmakare.
Ser väldigt gott ut. Choklad är aldrig fel.
SvaraRaderaMmmm, så gott!!! Det är så kul med familjeteamwork :)
SvaraRaderaChoklad är himelsk! Så roligt att du får hjälp i köket. Guliga medhjälpare...
SvaraRaderaErika, precis, man skulle kunna säga att choklad är alltid rätt :-)
SvaraRaderaTherése, kul att se dig här! Vi hade verkligen kul.
MariMilo, det var väl så att de snarare stjälpte än hjälpte :-) men gulliga är de!
:-) har du gjort denna glass "Rocky road", kan riktigt känna hur gott det skulle smaka *mumsfilibabba*
SvaraRaderaHej igen Therése! nej, jag har inte gjort det men jag skulle vilja göra det någon gång. Jag skulle ju kunna ta receptet till glassmeten ovan och bara vältra ner kolasås, jordnötter, marshmallows mm. Mums! :-)
SvaraRaderaDetta ser urgott ut, ska provas i helgen! Dum fråga ang receptet: Vaniljpulver - menar du vaniljsocker? Kanske finns vaniljpulver fast jag inte sett det. I så fall, rekommenderar du någon sort?
SvaraRaderaFin blogg, ska läsa lite mer i helgen.
Hej Blueferret! Kul att se dig här. nej, det heter faktiskt vaniljpulver, läs mer om det här. http://erkaperkasblogg.blogspot.com/2010/02/nya-broderfarenheter.html
SvaraRadera