måndag 13 september 2010

Latmansbröd igen


Det är inte ens en vecka sen jag bloggade om latmansbröd men det här brödet blev så gott så jag måste skriva om mitt latmansbröd igen. Den här gången blev det med en rejäl dos solroskärnor och psylliumfrön. Nyttigt och gott med andra ord. Jag hade också i en liten bit jäst för vårt bröd var slut så jag ville korta ner jästiden.


Latmansbröd med solroskärnor och psylliumfrön, 1 stor limpa
Morgon
Fördeg:
ca 1-1,5 dl rådsurdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten

Blanda samman, täck med plastfolie och låt svälla under dagen.

Kväll
Deg:
ca 5 g jäst
7 dl vatten
1 dl solroskärnor
1 msk psylliumfrön
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
1 msk salt

Blanda degen och tillsätt fördegen. Kör i maskin ca 10 min. Degen ska vara ganska lös.
Täck med folie och ställ att jäsa i rumstemperatur till dubbelstorlek, ca 40-50 min. Värm ugnen till 275°. Häll den degen i smord form och låt jäsa ca 20 min.
Grädda först 10 min i 275°, sänk till 200° och grädda 40 min. Ta ut brödet och lyft ur det ur formen. Stoppa in brödet i ugnen, på gallret, igen och grädda ytterligare 10 min i 200° så brödet får bra skorpa även på den delen som täckts av formen.

4 kommentarer:

  1. Det är gott att blanda i lite frön i bröden. Jag har ofta i lite jäst i surdegsbröden för att förkorta jästtiden något.

    SvaraRadera
  2. Ser ljuvligt gott ut! psylliumfrön har jag aldrig hört talas om.. Finns det i vanliga matbutiker?

    SvaraRadera
  3. Psylliumfrön finns i välsorterade butiker. Risenta säljer psylliumfrön som är rätt ok.

    SvaraRadera
  4. Erika, jag blandar i jäst ibland jag med. Man får det bästa av båda då, jäskraften av jästen och smaken och hållbarheten från surdegen.

    Ia, det brukar det göra. Det är ett väldigt bra frö om man behöver/vill äta fibrer men har känslig mage. Snällare mot magen än t ex linfrö.

    Matpolisen, tack för att du svarade åt mig :-)

    SvaraRadera