onsdag 8 september 2010

Torsk med fluffigt örttäcke


Jag hade egentligen inte tänkt skriva om vår söndagsmiddag för jag har bloggat om liknande middagar förut och dessutom är det varken min receptidé eller mitt tips på vad man kan göra med äggviterester (som jag hade över efter den mörka chokladglassen), både idé och tips kommer från SMASKENS. Men smaksättningen på mitt fluff tycker jag blev så lyckad och fräsch att jag inte kan låta bli att dela med mig av receptet. Som tur är har jag fått en vana att fota det mesta jag lagar och bakar, just in case.

Torsk med fluffigt örttäcke, ca 4 portioner
400 g torsk
salt
nymalen svartpeppar
smör till formen

Örttäcke:
30 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
5 äggvitor
0,25 tsk salt
1 citron, zest
1 kruka finhackad gräslök
1 halv kruka finhackad basilika
1 dl finhackad dill
0,5 dl finhackad persilja

riven parmesan

Lägg fisken i en smord, ugnsfast form. Salta och peppra.
Täck med aluminiumfolie och baka fisken i 200° i 10-15 min.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt bubbla ihop en liten stund.
Tillsätt mjölken lite i taket under vispning så att såsen blir slät.
Rör ner citronskal, gräslök, basilika, dill och persilja och låt såsen svalna i kallt vattenbad.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd försiktigt ner äggskummet i såsen, lite i taget.
Ta ut fisken ur ugnen, bred på den fluffiga såsen och riv parmesan över.
Ställ in gratängen ytterligare 15 min.
Servera med förslagsvis kokt potatis.

3 kommentarer: