onsdag 13 januari 2010

Månadens sötsak - Polkagrismacarons med chokladfyllning


Jag älskar teman och utmaningar så det är klart att jag hängde på bakutmaningen Månadens sötsak på bloggen Söta saker. Månadens sötsak är polkagris och eftersom jag länge varit sugen på att baka macarons fick det bli polkagrismacarons. Jag har läst på lite här och var men fastnade för tipsen i Pyssel de luxe av Josefin Ekman och grundreceptet på Anne's food, den tjejen verkar veta vad hon sysslar med och hennes macarons låter och ser grymt goda ut. Chokladfyllningen gör jag samma som jag använde till min Julkalenders dubbla nötkakor med chokladfyllning

Jag är inget stort fan av polkagris men de här kakorna blev verkligen ljuvliga - riktigt prinsessgodis! De skulle vara perfekta på nån girly tillställning såsom tjejträff, möhippa, dop eller födelsedagskalas för en lite flicka.


Polkagrismacarons med chokladfyllning, ca 20 st
3 rumstempererade äggvitor
2 msk strösocker
110 g mandel, skållad och skalad
200 g florsocker
10 st droppar pepparmyntsolja
ca 5 st droppar röd karamellfärg
10 st polkagrisar

fyllning:
100 g mörk choklad (70 %)
1 msk smör
3 msk grädde

Mal mandeln i en mandelkvarn (går även att mixa tillsammans med florsocker men då är risken större för att det blir bitar).
Blanda väl med florsockret.
Vispa äggvitor , socker, pepparmyntsolja och karamellfärg till maräng.
Vänd försiktigt ner mandel- och florsockerblandningen i marängen.
Spritsa ut kakor stora som 5-kronor på plåt med bakplåtspapper. Om man gör större kakor är risken också större att de spricker vid gräddningen.
Toppa med krossad polkagris och låt stå i rumsvärme i en timme för att minska risken att de spricker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min i 150°.
Dra direkt av bakplåtspappret med macaronerna på och låt svalna på bänk.
Smält chokladen i vattenbad och blanda ner smör och grädde. Rör smeten slät. Låt svalna så mycket att chokladen är mjuk, men inte flytande.
Lossa kakorna från plåten och lägg ihop två och två med chokladkräm emellan.

9 kommentarer:

  1. Åh så smarriga! Modigt att ha både färg och mint i, och det gick ju bra - jag måste våga lite mer :)

    SvaraRadera
  2. Jag måste erkänna att jag faktiskt kände mig lite rädd. Första gången i livet som jag bakar macaroner experimenterar jag med godis, färg- och smaksättning - det kunde ha gått hur tokigt som helst! :-) Tack för det superba grundreceptet!

    SvaraRadera
  3. Ojoj, jag tänkte just igår på att jag aldrig testat att baka macaroner - jag måste ha sett ett recept någonstans (kommer inte ihåg var men jag letade i olika kokböcker efter inspiration för en fisksoppa igår)... Tror inte att det går att hitta pepparmyntsolja här men jag ska hålla utkik (eller testa att baka vanliga kanske!?).

    SvaraRadera
  4. Bakfia, fin blogg.

    Petra, testa vanliga, mandelsmaken är ju så ren och god. Jag tillsatte pepparmyntsolja för att följa polkagristemat, det blev riktigt lyckat men vanliga är minst lika goda.

    SvaraRadera
  5. Har aldrig testat macaroner, men det både ser grymt gott ut och låter gott utifrån receptet.

    SvaraRadera
  6. Hej Remsan, prova dem - de smälter i munnen! :-) Dina minipavlovas ser inte så dumma ut de heller.

    SvaraRadera
  7. Tack Hanna! om jag får säga det själv så är de söta i dubbel bemärkelse - till smak och utseende. :-)

    SvaraRadera