lördag 3 oktober 2009

Lax med soja och sesam

Det här är också ett recept jag ofta återkommer till och det är hämtat ur Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

4 portioner:
4 bitar laxfilé (500 g)
3 msk japansk soja
3 msk söt thaichilisås
1 tsk sesamolja
2 msk sesamfrö

Blanda soja, chilisås och sesamolja. Pensla laxen med blandning och låt gärna stå 30 min i rumsvärme. Stek 2-3 min per sida och strö över sesamfröna under tiden. Jag brukar faktiskt steka laxen i ugn i 200° i 15-20 min istället för att bli så lite låst vid spisen som möjligt.

Vi brukar äta laxen med ris och sesamdressing ur samma kokbok:
2 msk risvinsvinäger
2 msk japansk soja
1 msk socker
2-3 tsk sesamolja
4 msk vatten
4 msk rostade sesamfrön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar