måndag 26 oktober 2009

Kamp mot förkylningarna - steg 1: mera fisk

Jag läste i oktobernumret av Hälsa om skidåkaren Daniel Tynell som genom att lägga om sin kost och börja med tillskott fick större motståndskraft mot förkylningar. Inspirerande i dessa förkylningstider tänkte jag så nu ska jag försöka lägga om min kost peu en peu efter Daniels "dunderkur". En punkt i hans kur var att äta "en portion fisk varje dag, olika sorter, samt fiskolja". Fiskolja känns inte som min grej men fisk varje dag skulle jag kunna leva med. Nu har vi redan fisk till middag minst två gånger i veckan vilket innebär att det ofta blir minst fyra gånger eftersom vi ofta får över till lunch dagen efter. Så då har jag bara tre dagar kvar att fylla på med fisk och det tänkte jag lösa genom att regelbundet börja äta makrill i tomatsås på smörgåsen.


Makrill i tomatsås tycker jag är riktigt gott men det verkar vara ett underskattat pålägg. I alla fall känner inte jag till någon i min egen generation, förutom min kusin V, som tycker det är smarrigt. Jag har kanske fel men det känns som ett pålägg som mest uppskattas av 40- och 50-talister. Hoppas jag har fel.

10 kommentarer:

 1. Jvisst är det smarrigt?! Hos oss går en mindre makrillburk i veckan åt i snitt, skulle va intressant att göra ett smaktest - det finns ju t o m på tub numera!! Sen kan man ju "variera" med att göra s k falsk krabba av det, alltså blanda det med hårdkokt ägg - mums!

  SvaraRadera
 2. V, kan vi inte göra lite olika smaktest när vi kommer och hälsar på er nästa gång? Pannkakstest, makrill och ... det var nåt mer jag tänkt på som jag inte kommer ihåg nu.
  kram

  SvaraRadera
 3. Nytt försök då. Jo vi tycker också om makrill både jag och Daniel! Var faktiskt längesedan vi hade det hemma nu. Ska jag skriva upp på handlalappen!
  Mycket fin blogg du har fått till, bilderna är pricken över i.

  // Johanna W A

  SvaraRadera
 4. Hej Johanna! Det kanske är fler än jag tror som gillar makrill i tomatsås. :-)

  Tack!

  SvaraRadera
 5. Smaktest blir alla tiders! Just pannkakstest är jag mycket intresserad av just nu, gjorde farmors pankisar i förrgår och tycker smaken är oslagbar men är faktiskt inte helt såld på den lite, i mitt tycke, för sega konsistensen :-(

  SvaraRadera
 6. Vanja, för att pannkakorna inte ska bli sega så ska du vispa så lite som möjligt. Jag är lite osäker på vad det är exakt som sker men vispar man mjöl så händer det något med proteinet i mjölet som gör att det blir segare. Det är därför jag aldrig vispar smetar till mjuka kakor (förutom ägg och socker eller socker och smör). För att ändå få en jämn smet så blanda bara i 1/3 eller 1/2 av vätskan med mjölet och rör ner äggen ett i taget innan du blandar i resten vätska.

  SvaraRadera
 7. Jag ÄLSKAR makrill i tomatsås!! Här i Puerto Rico säljs Kung Oscars sardiner i olivolja (passande namn eller hur! Jag har alltid trott att det märket var svenskt, men det är faktiskt norskt) - nästan lika goda. http://www.flickr.com/photos/petchie75/4027705223/

  SvaraRadera
 8. Jag hade kanske fel ändå!!! :-)

  SvaraRadera
 9. Jag älskar makrill i tomatsås ! Speciellt på mammas sirapslimpa.. MUMS. Til ris tycker jag det är en väldigt god och enkel måltid :)

  SvaraRadera
 10. Hej Elina! Låter supergott på sirapslimpa och med ris låter det som en smart och god nödmiddag :-)

  SvaraRadera