onsdag 21 oktober 2009

Ett litet experiment - rödbetspepparkaka


Förra veckan hade jag några rödbetor över som jag inte visste vad jag skulle göra med. Efter en liten stunds surfande fastnade jag för ett nytt recept från Arla, Rödbetskaka med äpplen. Det lät gott men även om det inte var nåt fel på receptet (förutom att tidangivelsen för hur länge kakan skulle vara i ugnen var för kort) så tycker jag resultatet blev lite halvdant. Jag bestämde mig för att jag helt enkelt inte gillar rödbetans lite jordiga smak i söta bakverk. Men så idag kunde jag inte låta bli att ge rödbeta+kaka en ny chans. Det blir ju så saftigt med grönsaker och rotfrukter i både kakor och bröd. Så jag testade att baka en mjuk pepparkaka med rödbeta i eftersom jag tänkte att en riktigt kryddig kaka tonar ned jordigheten. Resultatet blev lyckat och den här rödbetspepparkakan kommer jag baka igen i adventstider. Då kommer jag även blanda i pomerans och kardemumma vilket saknades i kryddburken idag.

Rödbetspepparkaka

1 dl solrosolja
2 dl strösocker
2 dl finriven rödbeta
2 ägg
0,5 dl filmjölk
4 dl vetemjöl
0,5 tsk bikaronat
0,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
0,5 tsk salt
0,5 dl grovhackade valnötter

Sätt ugen på 175° och smörj och bröa en avlång form. Vispa olja och socker pösigt, rör ner riven rödbeta, tillsätt ett ägg i taget och sist filmjölken. Blanda alla torra ingredienser, rör ner i rödbetssmeten och grädda i 50 min längs ner.

2 kommentarer:

  1. Erika! Vad kul att du har en matblogg, det visste jag inte! Jag länkar från min blogg så kanske fler kan få matinspiration. Jag brukar publicera onsdagsrecept på min blogg, tillsammans med en liten etikettundersökning - förra veckan handlade det om toalocksetikett ;-)
    KRAM!!

    SvaraRadera
  2. Mitt bloggande har inte pågått särskilt länge... Vad kul med onsdagsrecept och etikettundersökning. Det ska jag följa!

    SvaraRadera