onsdag 11 november 2009

Då var det dags att ta tag i den gamla surdegen igen...

Det är flera veckor sedan jag bakade mitt "riktiga" surdegsbröd så idag kände jag att det var på tiden igen. Jag har en liten surdeg i kylen som jag faktiskt kommit ihåg att mata och vårda så gott jag kunnat. Känner mig lite stolt över det för jag kan vara väldigt glömsk ibland. När jag tog ut min lilla vän ikväll trodde jag först att den hade möglat så jag smakade på den. Det var inte gott. Verkligen inte gott men det smakade jäst och inte mögel så jag antar att den fortfarande är i ok skick.

Tänkte jag skulle prova på en kalljäsning för första gången så jag har satt en fördeg ikväll, gör degen klar imorgon bitti, låter den jäsa i kylen över dan och bakar på kvällen. Eftersom jag har diverse åtaganden imorgon bl a babysim, så tänker jag att en kalljäsning över dan vore toppen. Jag hoppas det blir bra bröd.

2 kommentarer:

  1. Det är såå gott med hembakat surdegsbröd! Hoppas ditt kalljästa bröd blev bra. Själv gör jag en rejäl sats surdeg i taget, delar i 10 delar, bakar av en och fryser de andra 9 i portioner i plastpåsar. Sen tar jag ut en portion i taget, kvällen före tilltänkt bak så att den verkligen vaknar till liv. När det är två kvar tar jag ut båda, bakar av den ena och låter den sista bli grund till 10 nya! Och nä, gott smakar inte själva surdegen, men den GÖR gott!

    SvaraRadera
  2. Hej Olgakatt, vad smart att frysa in! Jag visste inte att man kunde göra så. Det måste jag testa. tack för tipset!

    SvaraRadera