tisdag 10 november 2009

Varsågod, köttfärslimpa med bacon och rotsaker


Förutom att det är väldigt roligt så är det praktiskt att ha en blogg där jag kan dela med mig av mina recept. Eftersom jag älskar mat och älskar att prata om mat diskuterar jag ofta recept med vänner och bekanta. Om någon vill ha ett recept så hänvisar jag bara till bloggen och ser till att det finns där om jag inte redan skrivit ett inlägg med receptet. För en tid sedan fick min kompis P smaka på min lunchlåda med köttfärslimpa som jag hade med till öppna förskolan. Hon gillade det och påminde mig idag om receptet. Så varsågod P, här kommer det:

Köttfärslimpa med bacon och rotsaker, 4-6 portioner
400 g nötfärs
4 msk osötat ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 tsk salt
svartpeppar
1 msk råriven gul lök
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 pkt bacon
potatis, morötter, palsternackor eller vad man nu vill ha till
olivolja
timjan

Blanda ihop allt t o m vitlöken. Ströbröd och potatismjöl ska helst svälla 10 min i mjölken innan man blandar i övriga ingredienser men jag hade tidsbrist, hoppade över det momentet och det blev bra ändå. Forma till två längder, placera i en liten långpanna, lägg halva baconskivor på tvären över limporna så att de täcks och lägg skalade och delade rotsaker runt omkring. Ringa över lite olivolja över rotfrukterna och smula över lite torkad timjan. Dra några varv med pepparkvarnen över alltihopa. Stek i 200 ° i 25 min. Eftersom jag hade delat rotsakerna i för stora delar varjag tvungen att steka ytterligare 15 min men köttet blev saftigt ändå, tack vare baconet och saften från rotsakerna gissar jag.

Jag är uppväxt med brunsås till köttfärslimpa men eftersom jag som sagt hade tidsbrist (var en timme sen till ett homeparty) så struntatde jag blankt i det. Till min glädje blev maten så saftig att jag inte saknade såsen.

3 kommentarer:

  1. Och jag är uppväxt UTAN köttfärslimpa!! Tror att min mor inte gillar det...
    Kommer du ihåg att Peter och jag gjorde köttfärslimpa i Annecy?? Hans mamma hade skickat ett recept men han hade ingen ugn så han frågade om han kunde laga köttfärslimpan hos mig. Det blev riktigt gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. ett sånt här recept behöver jag! jag är faktiskt oxå uppväxt utan köttfärslimpa men jag tycker det är supergott och när jag äter det tänker jag alltid på min stackars "värdmamma" när jag var aupair i usa - hon kunde inte laga mat alls men under det år jag var där lagade hon just köttfärslimpa två eller tre ggr, "real homemade" med kryddmix :-)

    SvaraRadera
  3. Hej P och V! jag blir så glad när ni lämnar kommentarer! Det är så roligt för då vet jag att nån läser det jag skrivit. :-)
    Köttfärslimpa är jag egentligen bara halvt uppväxt med. Min mamma har aldrig lagat det vad jag kan minnas så det är min bonusmamma K som fört in det i mitt liv. Hon gjorde alltid med bacon, brunsås och kokt potatis. Jag vill minnas att vi hade det relativt ofta och jag tyckte det var väldigt gott.
    P, jag minns faktiskt inte att det var köttfärslimpa vi åt men jag har ett svagt minne av middagen i alla fall...fast vi åt väl ofta hos dig? Trevligt var det i alla fall.
    V,skojigt med "kryddmixen". Är det inte väldigt amerikanskt att ändå kalla det "real homemade"?
    Kram till er båda!

    SvaraRadera