måndag 16 november 2009

Fisk med frasigt täcke - version II


Idag gjorde jag om receptet en liten, liten smula och resultatet blev mycket lyckat. Modifieringen kom sig av att jag hade slut på aluminiumfolie och därför inte kunde ugnskoka fisken. Jag upptäckte det väldigt sent och blev lite stressad innan jag kom på att koka fisken i kastrull.

Fisk med frasigt täcke, 4 portioner
800 g sejfilé
1 citron, saften och skalet
salt och peppar
50 g smör
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl smulat vitt bröd
1 dl fryst, hackad persilja
1 dl riven cheddar
3 tomater
salt, peppar

Jag kokade upp vatten i en ganska stor kastrull, la ner fisken, tog av kastrullen från värmen, satte på lock och lät stå 5 min. Sedan tog jag upp fisken med hålslev och la den i formen som jag ringlat lite olivolja istället för att smörja med smör. Sedan gjorde jag nästan som vanligt men använde mer citron, både saften och skalet, och provade fryst persilja då i mindre mängd än vanligt.

Smält smöret, krydda med vitlök, riv i citronskalet, rör ner smulat bröd, persilja och ost. Skär tomaterna i halvor. Pressa citronen över fisken, salta och peppra och fördela brödblandningen över fisken. Lägg tomathalvorna vid sidorna eller i egen form och salta och peppra lite. Gratinera i mitten av ugnen i 15 min tills gratängen fått fin färg. Servera med kokt potatis och sallad.

2 kommentarer:

  1. Åh, det påminner om min stora favorit som barn - Findus (?) franska fiskgratäng!! Det var ytterst, ytterst sällan som vi hade halvfabrikat (hel?) hemma men som jag tjatade om den här fiskgratängen när jag hade upptäckt den!
    Och lite roligt att jag tänkte senast förra veckan på den, nu måste jag ju verkligen testa ditt recept! Fisk är verkligen så gott!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det gott med fisk! Känns mycket fräschare att äta än kött också. Fast en redig stek kan verkligen vara en biljett till himmelriket. Jag har funderingar på att göra en klassisk (?) fiskgratäng med potatismos och béchamelsås. Får se om den dyker upp här snart. Min svärmor är en fena på att göra fiskgratänger, kan hända att jag låter mig inspireras av henne också. Hoppas du testar ovan recept och hoppas det blir gott. Kram

    SvaraRadera