måndag 21 december 2009

Julkalender: Lucka 21


Idag kände jag mig lite oinspirerad och bläddrade därför i Allt om mats Julspecial 2009. Där hittade jag recept på Tryffeltårta med choklad och saffran, och blev sugen på att testa det. Det blev gott men egentligen lite för sött för min smak. Om jag gör den igen nästa år - vilket jag tror att jag kommer att göra - kommer jag ta mindre mängd socker i smeten. Den här tårtan skulle kunna fungera fint som dessert på en nyårsmiddag, serverad med en god cognac till.

Tryffeltårta med choklad och saffran, 14-16 bitar
100 g smör
200 g mörk choklad (70 %)
2 dl strösocker ( enligt receptet men jag skulle välja max hälften av den mängden)
4 ägg
Saffranstryffel:
0,25 g saffran
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret i en kastrull och tag av från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt smälta i smöret









Vispa ner socker och ett ägg i taget.*
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda på andra falsen nerifrån i 15-20 min. Låt kallna.

Saffranstryffel:
Stöt sönder saffranet och låt koka upp med grädden.
Hacka chokladen och låt smälta i den varma grädden.







Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.

*Jag ska erkänna en sak. Jag har en fobi. Jag är livrädd för att få äggskal i munnen. Jag tycker äggskal i munnen är vidrigt. Jag riskerar att kräkas om jag får äggskal i munnen. För att undvika att få äggskal i munnen via en god tårta som ovan eller t ex pannkakor, knäcker jag aldrig ett ägg direkt ner i en smet. Jag knäcker det ett och ett i en liten skål innan jag häller det ner i smeten. Då är det lättare att både granska om det slank ner ett liten liten fruktad äggskalssmula, och att fiska upp det med hjälp av den ena äggskalshalvan.

5 kommentarer:

  1. Äggskal i munnen? Det har jag nog aldrig råkat ut för... Är inte överförtjust i saffran, förutom i lussekatter och paella - Oscar gjorde en smarrig paella för några dagar sedan. Färgen på kakan är dock fantastisk, och jag är trots allt sugen på att testa alla dina adventsrecept nästa år när vi förhoppningsvis befinner oss i Bryssel respektivt Skåne...

    SvaraRadera
  2. Ha, det är det som är grejen! De flesta har aldrig fått äggskal i munnen men jag som avskyr det, mig har det hänt många gånger. Det är som om en förbannelse vilar över mig, någon slags äggskals-voodoo som drabbat mig. Eller så är det som med katter - de dras till personer med kattaversion eller -allergi. Äggskal dras till mig :-)

    Jag ÄLSKAR saffran! I ris, i fisk- och skaldjursrätter, i kakor, i glass, i te, etc.

    Tihi, jag hoppas på att jag har en ny kalender nästa år så då får du ännu fler recept att välja bland.

    SvaraRadera
  3. Kan intyga att den fungerar KANON som nyårsdessert! Även om cognac saknas :-) En kula vaniljglass kompletterar bra, särskilt till barn som petar bort saffranstäcket (som man förtjust äter upp själv istället).

    SvaraRadera
  4. Vad intressant med din äggskalsfobi! Jag hatar äggskal i munnen, det framkallar verkligen kräkreflexer! Inatt drömde jag att jag hade massor av äggskal i munnen och stod och kräktes *ursäkta detaljerna* och ju mer äggskal jag fick ur desto mer kom det i min mun. Fy fasen vilken vidrig dröm, det är säkert 4:e gången på ett par månader jag drömmer att jag har äggskal i munnen. Jag var tvungen att googla på "kräkas äggskal" och då kom din blogg upp!! :D

    Trevliga recept hittade jag här i alla fall. Är det okej om jag lägger till din blogg i mina favoriter?

    Från En Äggskalsfobiker till en annan..

    SvaraRadera
  5. Hej Vendeltid och välkommen till min blogg! Kul att du hittade hit! Skojjigt sätt du hittade mig på också. :-) Vilken dröm! Som äggskalsfobiker förstår jag precis hur fasansfull den måste vara ... fast jag kunde inte låta bli att fnissa lite ändå när jag läste ditt inlägg ;-) jag blir jättestolt om du lägger till min blogg bland dina favoriter!!!

    SvaraRadera