söndag 5 december 2010

Lucka 5: Saffranskaka med cointreau


Om du är sent ute eller har ont om tid men är sugen på hembakat saffransbröd till andra advent, så föreslår jag att du bakar den här goda saffranskaka. Det är den klassiska kardemummakakan som jag har utgått ifrån och bytt ut kardemumman mot saffran och cointreau som smaksättning. Inspirationen kommer från min svägerska J som med rappa tag brukar sno ihop en kardemummakaka när hon vill hon vill presentera hembakat fikabröd på stört. De senaste tio åren har jag ofta bakat en adventskaka som mer eller mindre en sockerkaka smaksatt med saffran. Med kardemummakakas recept i grunden blir det mer saffransbulle över kakan som erbjuder större tuggmotstånd och fyllighet än saffranssockerkakan. Det gillar i alla fall jag och det är väl inte för intet som grundreceptet står under kapitlet Vetebröd i Sju sorters kakor.

Eftersom apelsin och saffran gifter sig så fint och eftersom jag har en fäbless för spritdrycker i sötsaker så kunde jag inte motstå att hälla i en slurk cointreau - det blev pricken över i:et. Jag började med två matskedar och sedan en till och en till och en till...

Nästa gång jag bakar kakan igen är det möjligt att jag tillsätter ett helt gram saffran istället för ett halvt som jag tog denna gången. Trots att jag adderade cointreau och en nypa salt till grundreceptet så tycker jag att kakan skulle göra sig bra med en ännu intensivare smak.


Erka Perkas saffranskaka med cointreau
200 g smör, smält
2 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 g saffran (eller 1 g som jag kommer ta nästa gång) + 1 sockerbit
1 nypa salt
5 msk cointreau

Garnering:
pärlsocker
russin

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i äggsmeten.
Mortla saffran med sockerbiten och vänd ner i smeten.
Tillsätt mjölk, smör och cointreau.
Häll i en smord, bröad springform, strö över russin och pärlsocker och grädda i 175° i en 1 timme eller tills kakan är genomgräddad.

I 2009 års adventskalender bloggade jag om dubbla nötkakor med chokladfyllning den 5:e december.

4 kommentarer:

  1. Saffran är gott, hela kakan ser väldigt god ut.

    SvaraRadera
  2. saffrans är så gott, låter som en himla mumsig kaka

    SvaraRadera
  3. Therése, tack!

    Erika, saffran är en vinnare.

    Cupcakesfluffan, det var det :-)

    SvaraRadera